Uçakta alkış -Eylül 2012

İlk defa 1990larda şahit oldum uçak inerken pilotları alkışlamayı.. O zaman çocuk olduğum için sorgulamadan, herkes yapıyor diye toplum psikolojisi ile üstelik büyük de bir eğlence sayarak katılırdım diğer insanlara.
Zaman geçtikçe ve uçaklar daha ulaşılabilir bir hale gelince özellikle yurtiçi uçuşlarda pilotları alkışlama geleneği azaldı. Ne zaman ki sık sık Almanya’ya gitmeye başladım, o zaman bu gelenek tekrar hortladı benim için. Açıkça söylemek gerekirse bana kıro geliyor ancak o kadar sık duyar oldum ki o dönem, dayanamayıp farklı birkaç uçuşta birkaç kişiye sordum. Ve “ben böyle gördüm” diyen kişi dışında herkes sağ salim indik ya pilotu tebrik ediyoruz dedi. Aslında mantıklı ama oldu olacak aramıda bahşiş toplayıp gönderelim pilota.
Neyse dedim eski bir gurbetçi geleneği boşver, ancak baktım Türklerin yoğun olmadığı uçuşlarda bile – özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri uçuşlarında- da bu olay devam ediyor, artık kabullendim.  Hatta Italyan ve Güney Amerikalılar da sık sık yapıyormuş.. Halk otobusu ya da minibus son duraga geldiğinde yolcuların alkışladığını düşünsenize?
Ben yine de kıro buluyorum, yapmicaaaammm.

Comments

  1. Bence çok ince ve nezaketli bir davranış.. Evet o pilotun görevi bu ve de sizin dediğiniz gibi aramızda para toplayıp bahşiş verecek halimiz de yok.. O halde... Size de göreviniz bu diye nezaketten, teşekkür'den hak getire davranıldığını düşünsenize.. Kusura bakmayın ama bence sizin düşünceniz daha kıro.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Dubai Istanbul hattında Viyana çıkartması- 12 Temmuz 2020

Yeni başlayanlar için Vietnam, Kasım 2016

Enerjik Alexandroupolis - Temmuz 2011